TOEFL iBT

Akademik İngilizce ve özellikle TOEFL iBT alanında uzman kadro ile amaca yönelik zengin kaynaklar eşliğinde istenilen puan hedeflenecektir.
  • KONTENJAN: 3-6 KİŞİ (4 kişiye ulaşılması halinde sınıf açılmaktadır)
  • 1.KUR (A1-A2): 2.880 TL
  • 2.KUR (A2-B1): 2.880 TL
  • HER BİR KUR 60 SAAT (haftada 2 veya 3 gün seçenekleri ile)

ÖZEL GRUPLARA ÖZEL SAATLER DÜZENLENEBİLİR

BİREBİR (ÖZEL) DERSLER ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENİN UYGUNLUK DURUMUNA GÖRE DÜZENLENİR

SINAV İÇERİĞİ

TOEFL uzun yıllardır yapılmakta olan uluslararası bir uzmanlık sınavıdır, iBT uzantısı “internet-based test” internet tabanlı test sözcüklerinin kısaltmasıdır ve bu versiyonu, teste girecek hedef kitlenin %97’si tarafından tercih edilmektedir. Toplam 4 bölümden oluşur, 4 ana beceriyi test eder ve 3 saat sürer. 120 puan her bölüm arasında eşit şekilde paylaştırılmıştır. Her bölüm temelde belli bir beceriyi test eder ancak bazı tasklarda integrated skills (birden fazla beceri) test edilir. Listening ve speaking bölümleri arasında 10 dakikalık zorunlu bir mola vardır.

Reading (54-72 dakika): Toplam 30-40 sorudan oluşan 3 veya 4 reading parçası bulunur ve metinler akademik/eğitim içeriklidir.

Soru tipleri: çoktan seçmeli (vocabulary, detail, purpose, negative factual information, essential information, reference, and inference), insert a sentence (paragrafta uygun yere uygun cümleyi yerleştirme), prose summary (kısa bir özeti tamamlayacak şekilde 6 seçenek arasından ana fikri içeren 3ünü seçme) ve factual information (gerçeğe dayalı bilgilerle tablo doldurma)

Listening (41-57 dakika): Dinleme parçaları üniversitede verilen bir ders (3-5 dakikalık 3-4 ders) ve akademik içerikli yahut kampüste geçen karşılıklı konuşma (iki konuşmacının olduğu her biri 3 dakika süren 2-3 parça) formatındadır ve bu bölüm toplam 28-38 sorudan oluşur.

Soru tipleri: Tek doğru yanıtın seçildiği çoktan seçmeli sorular en yaygın soru tipidir, bu soru tipi ile main idea (ana fikir), detail (detay), purpose (amaç), organization (organizasyon) ve implication (saklı anlam) test edilmektedir. Detail test eden bir diğer soru tipinde ise verilen seçeneklerden 2-3 cevabın işaretlenmesi beklenir. Bunun yanı sıra tablo doldurma soruları mevcuttur ve yine uygun olan 2-3 seçeneğin seçilmesi beklenir. Son soru tipinde ise kısa bir konuşma dinlenir ve pragmatic understanding; yani konuşmacının neyi ima ettiği (implication), konuşmadan nasıl bir çıkarım yapılabileceği (inference) sorulur.

Speaking (17 dakika): Bu bölüm; genel ve akademik konulardan oluşan independent (bağımsız) ve birden fazla beceri (integrated) test eden iki ana bölümden oluşur.

İlk bölümde iki independent task vardır ve her biri için öğrenciye cevabını hazırlamak üzere 15 saniye, yanıtı kaydetmek üzere 45 saniye süre tanınır. İlk task için kısa bir ders veya birden fazla konuşmacının olduğu bir konuşma dinlenir ve öğrencinin kendi yaşantısına, deneyimlerine ilişkin kişisel bir soruyu yanıtlaması beklenir. İkinci bölümde ise belli bir durum karşısında görüş bildirmesi veya taraf tutması ve bunu ifade etmesi istenebilir.  

İkinci bölümde iki integrated task vardır ve her biri için öğrenciye cevabını hazırlamak üzere 30 saniye, yanıtı kaydetmek üzere 60 saniye süre tanınır. Aynı anda iki beceriyi test ettiği için (dinleme-okuma-konuşma gibi) bu bölüme integrated denmektedir. İlk task için öğrenci kampüs yaşamına ilişkin genel bir konuda kısa bir parça okur ve iki kişi arasında kısa bir konuşma dinler. İkinci task’da ise bir okuma parçası okur ve üniversitede verilen bir ders dinler. Yapacağı her iki konuşmada da soruya göre bu okuma-dinleme parçalarını cevabına dahil ederek onlarla bağlantılı yanıt vermesi beklenir. 

Writing (50 dakika): İlki (integrated – 20 dakika) ve ikincisi independent (toplam 30 dakika) olmak üzere toplam iki bölümden oluşur. Tıpkı speaking bölümünde olduğu gibi integrated bölümde çoklu beceri test edildiği için önce öğrenci genel veya akademik bir konuya ilişkin kısa bir parça okur ve aynı konuyla ilgili bir parça dinler. Öğrenciden sonra dinlediği dersi veya okuduğu parçayı özetleyen 150-225 kelimelik bir essay yazması beklenir. Bu bölüme sınavda “Writing Based on Reading and Listening” adı verilmiştir.

Independent writing bölümünde öğrenciye genel bir konuya veya duruma ilişkin bir opinion-argumentative (görüşlerini bildirdiği) essay konusu verilir ve bu konu hakkında yazması beklenir. En az 300 kelime uzunluğunda olması beklenen bu bölüme sınavda “Writing Based on Knowledge and Experience” adı verilmiştir.

İZLEDİĞİMİZ STRATEJİ

TOEFL iBT sınavı tüm bölümlerinde ağırlıklı olarak eğitim/akademi/kampüs yaşamı gibi konular çevresinde sorularını şekillendirdiği için bu sınav özelinde eğitim konusuna yönelik olası tüm kelimelerin sınavdan önce görülmesi için kurs süresince sistematik çalışmalar yürüteceğiz. Ayrıca akademik alanlarda (psikoloji, tarih, çevre vb.) vocabulary’nin gelişmesi için okumalar yapıp çeşitli egzersizlerle kelime dağarcığını geliştireceğiz. Bunun yanı sıra, sınavın hemen hemen tüm bölümlerinde aktif olarak test edilen summarising (özetleme) becerisini geliştirmek için izlenecek yöntemlere özel olarak çalışacağız.

Tek tek ele alırsak; listening sınavında kilit kelimeleri tespit etme, soru tipine göre dinlerken dikkat edilmesi gereken hususlar, ana fikirlerle detayları birbirinden ayırma, uzun dinleme metinlere odaklanma gibi konuları ele alacağız. TOEFL iBT’de karşımıza çıkabilecek aksanları anlamaya yönelik çalışmalar yürütmenin yanı sıra soru tipine göre strateji geliştirmeye odaklanacağız. Saklı anlam ve çıkarım sorularına yaklaşma tekniklerine ve çeldiricilere (distractors) özel olarak eğileceğiz.

Reading bölümü için paragraf tamamlama, çıkarım yapma, factual information (gerçeğe dayalı bilgi) ile opinion (fikirleri) ayırma ve özet çıkarma-ana fikri bulma için özel tekniklere yönelik çalışmalar yürütürken öğrencimizin sınava kadar sıklıkla sınava konu olan akademik alanlara ilişkin en az bir metin görmesini hedefleyeceğiz. Sorularda eşanlamlı kelime ve kalıpları tespit etme, zorluk derecesine göre sorulara ayrılacak sürenin belirlenmesi ve zaman yönetimi, bu soruları yanıtlamak için predicting, skimming, scanning ve bunun gibi okuma stratejilerinin yanı sıra, vocabulary geliştirmek için taktikler (Academic Word List –AWL- ve topic based (konu bazlı) vocabulary çalışma stratejileri) ile hız kazanmak ve konsantrasyon için izlenecek yöntemlere odaklanacağız.

Writing bölümünde Integrated writing için raporlama, karşılaştırma, zıtlıkları ve ortak noktaları ifade etme, ana noktaları tespit etme ve detayları eleme becerilerini geliştirmenin yanı sıra organizasyonu ve kullanılması beklenen writing kalıplarını, bağlaçları ve vocabulary’yi çalışacağız.  Independent task içinse essay sorusunu doğru şekilde anlama, fikir üretme ve planlama, essay organizasyonu, topic-based ve academic vocabulary kullanımı, kalıplar ve kurulması beklenen yapılar, kompleks yapılarla kendini ifade etme, bağlaçlar, essay bütünlüğü ve akıcılığı gibi konular üzerinde duracağız. Her öğrenci kendi writing’i ile ilgili birebir feedback alacağı için kendi gelişimini takip etme ve sorunlara daha hızlı çözüm geliştirme imkanı bulacak.

Speaking odaklı derslerde ise karşılaştırma, zıtlıkları ve ortak noktaları ifade etme, ana noktaları tespit etme ve detayları eleme becerilerinin yanı sıra kendi görüşünü ifade etme, yanıtları monoton bir düzlemden çıkarma, planlama ve zamanı etkili kullanma gibi konulara odaklanacağız. Akıcı yanıt verme ve konuşma esnasında oluşabilecek boşlukları doldurmak için kullanılabilecek kalıplar, soruya uygun yapıların kullanımı (Örnek: cause-effect, advantage-disadvantage, compare-contrast vb. vocabulary), konuşma organizasyonu, bağlaçlar, fikirlerin birbirini takip etmesi ve sıralaması gibi noktaları temel alacağız.

Tüm akademik sınavlar gibi TOEFL iBT’de de zaman yönetimi merkezidir. Soru tipine göre geliştirilecek stratejilerle zaman kaybetmeden hedefe ulaşmak, yani kısa yoldan soruyu doğru yanıtlamak için izlenebilecek yöntemlere derslerde özel olarak değiniyor olacağız. Ayrıca, AkademiVoi olarak genel anlamda dilin gelişimi için dile olabildiğince maruz kalmanın öğrenmeyi doğrudan etkilediğini düşünüyoruz. Bu nedenle derslerde ders dışı kaynaklarla ilgili (web siteleri, podcastlar, belli konularla ilgili yapılmış konuşmalar, kitaplar vb.) bolca önerimiz olacak.